خواص قارچ ها

7 تاثیر گانودرما روی کبد

تاثیر قارچ گانودرما روی کبد

گانودرما لوسیدوم (G. lucidum، Lingzhi) دارای طیف وسیعی از اثرات محافظتی کبد است. ترکیبات فعال زیستی گانودرما شامل تری ترپنوئیدها، پلی ساکاریدها، استرول ها، استروئیدها، پپتیدها و سایر مواد فعال زیستی است. بر ، این مقاله مهمترین اثرات محافظتی کبدی گانودرما در بیماری های مختلف کبدی، از جمله سرطان کبد، بیماری کبد غیر الکلی، بیماری کبد الکلی، هپاتیت B، التهاب، فیبروز و آسیب کبدی ناشی از سموم را مورد بحث قرار می دهد.

تاثیر قارچ گانودرما بر کبد

گانودرما لوسیدوم (G. lucidum، Lingzhi) یک داروی سنتی چینی است که برای درمان و پیشگیری از بیماری های مختلف استفاده می شود. این قارچ به طور گسترده در کشورهای آسیایی استفاده می شود. مواد فعال زیستی گانودرما لوسیدوم شامل پلی ساکاریدها، تری ترپن ها، استرول ها، پپتیدها و غیره می باشد. همانطور که در مقالات قبلی به فواید گانودرما لوسیدوم اشاره شد، ارزش دارویی این قارچ مانند اثرات ضد خستگی، تقوی ایمنی، آرامش اعصاب، ضد پیری و محافظت از کبد، در کتب طب سنتی چینی مانند Shen Nong’s Herbal Classic و Compendium of Materia Medica ثبت شده است. تحقیقات مدرن همچنین خواص ضد تومور، ضد پیری، تنظیم ایمنی و سایر فعالیت‌های زیستی گانودرما لوسیدوم را تأیید کرده اند. در میان تمامی خواص، تاثیر گانودرما روی کبد برجسته است.

در اوایل سال 1974، برای اولین بار لین و همکارانش گزارش دادند که گانودرما برای کبد مفید است و دارای اثرات محافظتی از کبد در برابر آسیب هاست. طبق این مطالعه تجویز گانودرما به مدت 8 روز به طور قابل توجهی التهاب کبد ناشی از تتراکلرید کربن را بهبود بخشید. مطالعه لین و همکارانش اولین مطالعه در مورد اثر گانودرما بر کبد بود.

در سال‌های اخیر، تحقیقات بیشتری تاثیر گانودرما روی کبد را بررسی کردند. مطالعات نشان دادند که گانودرما دارای اثرات محافظتی متعدد کبدی بر آسیب‌های مختلف کبدی، از جمله سرطان سلول‌های کبدی، بیماری کبدچرب غیرالکلی، بیماری کبد چرب الکلی، هپاتیت B، التهاب، فیبروز و آسیب کبدی ناشی از سموم است (شکل 1.1). در ادامه، پژوهش‌های سال‌های اخیر در مورد اثرات محافظتی کبدی گانودرما لوسیدوم بر بیماری‌های مختلف کبدی و مکانیسم‌های زمینه‌ای آن را مرور می‌کنیم.

تاثیر گانودرما روی کبد

 اجزای فعال اصلی گانودرما لوسیدوم و اثرات پیشگیرانه و درمانی آنها بر کبدی.

فعالیت ضد توموری گانودرما بر روی کارسینوم کبدی

سرطان هپاتوسلولار (HCC) ششمین سرطان شایع در سطح جهان و یکی از کشنده ترین سرطان ها در سراسر جهان است. درمان سرطان هپاتوسلولار در درجه اول شامل شیمی درمانی، برداشتن جراحی و پیوند کبد است. علاوه بر این، پرتوهای یونیزان یک روش درمانی شناخته شده و پرکاربرد برای بیماران مبتلا به سرطان هپاتوسلولار است. با این حال، اثر شیمی‌آمبولیزاسیون یا درمان‌های سیستمیک بر سرطان هپاتوسلولار به دلیل سمیت و عوارض جانبی محدود باقی می‌ماند. بنابراین، درمان های جدید و موثر برای درمان سرطان هپاتوسلولار ضروری است.

سرطان کبد

مراحل سرطانی شدن کبد

گانودرما برای کارسینوم کبدی

گانودرما یک داروی سنتی چینی پرکاربرد است که برای سلامت عمومی مفید است. مواد فعال زیستی گانودرما لوسیدوم، مانند پلی ساکارید،گانودریک اسید و تری ترپن فعالیت ضد توموری دارند، این ترکیبات بویژه در جلوگیری از ایجاد مجدد یا متاستاز سلول های سرطانی در سرطان هپاتوسلولار موثر هستند. عصاره گانودرما لوسیدوم می تواند به طور قابل توجهی اثرات سمی و جانبی پرتودرمانی و شیمی درمانی را در برخی از بیماران کاهش دهد. مکانیسم های درمانی گانودرما لوسیدوم شامل مهار رشد سلول های تومور، ارتقاء آپوپتوز سلول های تومور، تنظیم سیستم ایمنی و مهار مهاجرت سلول های سرطانی می شود.

فعالیت ضد هپاتیت B گانودرما

هپاتیت B یک بیماری عفونی ناشی از ویروس هپاتیت B (HBV) است. این بیماری ویروسی منجر به عفونت های حاد و مزمن می شود. اگرچه اکثر افراد مبتلا به عفونت HBV هیچ علامتی ندارند، اما سیروز و سرطان کبد ممکن است در نهایت ایجاد شود و به طور جدی بر سلامت افراد تأثیر بگذارد.

تایید شده است که اسید گانودریک (GA) موجود در گانودرما دارای یک اثر بازدارنده بر تکثیر HBV است. یافته نشان می‌دهد که گانودرما پتانسیل این را دارد که یک داروی ضد هپاتیت B باشد، اگرچه تحقیقات بیشتر در مورد مکانیسم اعمال آن ضروری است.

فعالیت ضد فیبروتیک گانودرما

فیبروز کبدی نتیجه بیماری های مزمن کبدی است. فعال شدن و تکثیر سلول های ستاره ای کبدی (HSCs) با تجمع ماتریکس خارج سلولی (ECM)، از جمله اکتین عضله صاف α (α-SMA) و کلاژن نوع I، در طول فیبروژنز کبدی یکی از ویژگی های کلیدی فیبروز کبدی است. علاوه بر این، برخی از محققان استدلال می کنند که رادیکال های آزاد و پراکسیدهای لیپیدی نقش مهمی در فیبروز کبد دارند. با توجه به اینکه گانودرما توانایی قوی در حذف رادیکال های آزاد دارد، فعالیت محافظتی کبدی آن در فیبروز کبدی نیز ممکن است ناشی از توانایی آن در مهار رادیکال های آزاد باشد.

در مجموع، گانودرما لوسیدوم از طریق مکانیسم های مختلف نقش ضد فیبروتیک در فیبروز کبد ایفا می کند. از یک طرف، می تواند از تکثیر HSC جلوگیری کند و همچنین بیان کلاژناز را که رسوب کلاژن را سرکوب می کند، تنظیم مثبت کند. از سوی دیگر، فعالیت آنتی اکسیدانی گانودرما لوسیدوم نیز نقش مهمی در اثر محافظتی کبد ایفا می کند. ترکیب این دو مکانیسم به طور موثر پیشرفت فیبروز کبدی را کاهش می دهد و نشان دهنده پتانسیل گانودرما لوسیدوم به عنوان یک داروی ضد فیبروتیک است.

اثرات ضد التهابی و محافظتی گانودرما بر آسیب کبدی ناشی از داروها

بدن انسان به طور مداوم و اجتناب ناپذیر در معرض یک سری مواد سمی کبدی قرار می گیرد. این مواد معمولاً در رژیم غذایی روزانه و داروهای مصرفی ما وجود دارد. مواد هپاتوتوکسیک مستعد آسیب به سلول های کبدی هستند که منجر به استرس اکسیداتیو و التهاب، پیشرفت به فیبروز و سیروز کبدی و در نهایت تبدیل به کارسینوم کبدی می شود. در سال‌های اخیر، مطالعات توانایی‌های قوی گانودرما و عصاره‌های آن را در از بین بردن رادیکال‌های آزاد نشان داده‌اند که به طور قابل توجهی از ایجاد استرس اکسیداتیو و التهاب جلوگیری می‌کند. بنابراین، استفاده از گانودرما لوسیدوم به عنوان درمانی برای آسیب کبدی ناشی از مواد سمی کبدی، مانند تتراکلرید کربن، BCG، بنزو(α)پیرن، α-آمانیتین، ترت بوتیل هیدروپراکسید و غیره امکان پذیر است.

ورزش سخت

اثر محافظتی کبدی گانودرما بر آسیب کبدی ناشی از ورزش

از نظر پزشکی ورزش متوسط می تواند برای عملکرد قلب و ریه، بهبود عملکرد ورزشی و کاهش بروز بیماری های مزمن مفید باشد. اما ورزش شدید یا بیش از حد می تواند باعث آسیب عضلانی و بافتی شود. به این دلیل که افزایش مصرف اکسیژن عضلانی در طول ورزش سبب  تولید بیش از حد رادیکال های آزاد می شود.گانودرما توانایی حذف رادیکال های آزاد را دارد و می تواند به عنوان دارویی برای درمان آسیب های کبدی ناشی از ورزش استفاده شود.

اثر محافظت کبدی گانودرما بر آسیب کبدی ناشی از دیابت

دیابت یک بیماری متابولیک است که با هیپرگلیسمی مشخص می شود. دیابت یکی از سه بیماری مزمن اصلی است که سلامت انسان را به خطر می اندازد.

کبد نقش مهمی در هموستاز گلوکز مانند گلیکولیز، گلوکونئوژنز و متابولیسم گلیکوژن ایفا می‌کند که در طول دیابت به طور جدی تحت تأثیر قرار می‌گیرد. آسیب کبدی ناشی از دیابت ممکن است به دلیل چاقی و افزایش گلوکز ناشتا باشد. مطالعات نشان می دهد گانودرما علاوه بر اثرات کاهنده قند خون و کاهش چربی ممکن است اثر محافظتی کبدی بر آسیب کبدی ناشی از دیابت داشته باشد.

References

 Peng XR, Liu JQ, Wang CF, Li XY, Shu Y, Zhou L, Qiu MH (2014) Hepatoprotective effects of triterpenoids from Ganoderma  

Zhao C, Fan J, Liu Y, Guo W, Cao H, Xiao J, Wang Y, Liu B (2019) Hepatoprotective activity of Ganoderma lucidum triterpenoids in alcohol-induced liver injury in mice, an iTRAQ-based proteomic analysis[J]. Food Chem 271:148–156

Preventive and Therapeutic Effect of Ganoderma (Lingzhi) on Liver Injury

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *